THE NUMBER 23

 

THE NUMBER 2323 NUMARA


"Emin ol, günahların seni bulacaktır!"

Özel bir şirkette köpek yakalayıcısı olarak çalışan Walter Sparrow (Jim Carrey), bir restoranın bahçesine kaçan ve boynundaki madalyonda NED yazan bir köpek tarafından ısırılır. Doğum gününü kutladığı gün ise karısı sahaftan alınma bir kitap hediye eder. 23 numara adlı bu kitabın önsözünde şunlar yazmaktadır:

“Bu kitapta anlatılanlar ve kişiler birer hayal ürünüdür. Eğer öyle olmadığını düşünenler ve kendi yaşamlarıyla benzeştirenler varsa ölü ya da diri bu kitabı okumamalıdırlar”.



Kitapta anlatılan birçok şeyin kendi hayatıyla birebir örtüştüğünü gören Walter kendisini kitapta bahsedilen Detektif Fingerling ile özdeşleştirir. Kitaptaki bölümler ilerledikçe Walter 23 sayısının lanetini keşfeder ve hayatındaki her şeyin, tarihlerin ve özel günlerin hep 23 sayısına ulaştığını fark eder. Biraz araştırdığında 23 sayısının gizemiyle bilgiler öğrenir. Gerçekten de çevremizdeki birçok gerçek ve tarihin 23 sayısıyla yakından ilgisi vardır.

Hiroşima’ya bomba 8:15 de atılmıştır. 8 ve 15 in toplamı 23 eder.
İnsanoğlu, erkek ve dişiden gelen 23 çift kromozoma sahiptir
Dünya ekseni 23 derece eğikliğe sahiptir
Kanımız vücudumuzun içinde bir turunu 23 saniyede tamamlar
Maya takvimine göre dünyada yaşam 2012 yılında son bulacaktır. 20 + 1 + 2 = 23 eder.

"Zaman, kendisine ekli anlamlı sayılardan oluşan bir sayma sistemidir"

Walter ve eşinin yakın arkadaşı, bunun bir paranoya olduğunu, bir şeyi takıntı haline getirdiğimizde algımızın hep onu bulacak şekilde, yaşamın içinden o ayrıntıları süzeceğini söylese de Walter’ ın yaşamı ve 23 sayısı arasında tesadüfle açıklanamayacak derecede kuvvetli ilişkiler vardır.


Kitabın üstünde yazar ismi olarak Topsy Kretts (Top Secrets) görülmektedir ama literatürde ne böyle bir yazara ne de bu isimde bir kitaba rastlanmamaktadır.

Walter’ ı ısıran NED isimli köpek (N=14, E=5, D=4 --> 23) sürekli karşısına çıkar ve her seferinde bir mezarlığa götürür. Köpek 23 ncü yaş gününde öldürülen bir kadının mezarı önünde durmaktadır.

Walter içinde bulunduğu gizin ve 23 sayısının sırrını çözmek için karısı ve oğluyla birlikte çabalar ama gerçek aslında kendi içinde saklıdır. Daha fazla bir şey söylemeyelim, bundan sonrası “spoil” a girer ;)



------------------------- o -------------------------

23 sayısı benim için de özel bir sayıdır (çocukluğumdan beri oynadığım ve rakamlarını ezberlediğim tombala kartımın sayılarından biridir ;)). Asal ve asil bir sayıdır 23: kendisinden başkasına bölünmez. 23, tüm dünyada sağlam bir hayran kitlesine sahip “lost” dizisinde de ele alınan lanetli sayı dizisinin de bir elemanı aynı zamanda. Basketbolun dünyanın her yerinde sevilmesini sağlayan efsane oyuncu Michael Jordan’ın; futboluyla ve özel yaşamıyla herkesin ilgisini çeken David Beckham’ın (Galaxy takımındaki) forma numaraları hep 23’ tür.



23 Numara’nın son zamanlarda yazılmış en güzel, ilginç ve özgün senaryolu filmlerden biri olduğunu söyleyebilirim. Yeteneğinin sadece komedi filmlerine özgü olmadığını bize defalarca kanıtlayan Jim Carrey, “Sil Baştan” filmindeki performansını yakalamış hatta geçmiş ve filmi tek başına sürüklemiş.

Filmin yönetmeni Joel Schumacher, bizi ana konudan koparmayan ve ayrıntılarla çok boğuşturmayan dozunda bir film çekmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder